Fursuit

TurriWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Esikatselukuvaa ei voitu tallentaa kohteeseen
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa TurriWikiä täydentämällä tämän sivun tietoja.
Fursuit (suom. turripuku), on antropomorfista olentoa jäljittelevä puku. Puku voi olla kokopuku tai osapuku (engl. partial), joka koostuu esimerkiksi vain päästä, käpälistä ja hännästä. Pukua pitävää henkilöä kutsutaan yleisesti nimellä näyttelijä tai näytteenkantaja tai roolisti tai fursuitisti.

Rakentaminen ja tyylimallit[muokkaa]

Puvut ovat yleensä toisten harrastajien tilaustyönä toteuttamia tai itse koottuja. Turriasuja on hyvin eri tyylisiä, osa on maskottimaisia ja osa pyrkii realistisuuteen. Puvut voidaan toiminallisuutensa puolesta jakaa toisaalta hyvin käyttöä kestäviin, monipuolisen fyysisen toimnnan, kuten tanssin, mahdollistaviin, toisaalta taas elokuvalavasteiden tyylisiin, jopa taideteoksia lähenteleviin pukuihin, jotka on tarkoitettu pääasiassa vähemmän aktiiviseen oleskeluun.

Yleisiä tehosteita asuissa ovat liikkuvat suut ja katsojaa "seuraavat" silmät. Jotkut lisäominaisuudet, kuten pukuun rakennetut tuulettimet, voivat olla pelkästään käyttömukavuutta lisääviä.

Useimiten puvun alla käytetään niinsanottua alusvaatteita, jotka sitovat itseensä kosteuden ja pitää ihon kuivana ja viileänä.

Turripuku ja fursoona[muokkaa]

Turripuku on usein henkilökohtainen ja kuvaa puvun omistavan turriharrastajan fursoonaa. Puku voi olla myös oma "hahmonsa", eikä välttämättä ole tekemisissä itse puvun omistavan kantajan fursoonan kanssa: tämä on yleistä varsinkin kun pukuja on monia - tällöin jokaiseen pukuun voi liittyä oma "persoonallisuutensa".

Käyttö[muokkaa]

Turriasuja käytetään yleisimmin erilaisissa turritapahtumissa sekä muissa järjestettävissä pienemmissä kokoontumisissa. Osa turriasuilijoista pitää eläinpukua yllään myös osana elämäntapaansa, pukua pidetään päällä lähes päivittäin jokaisessa päivän askareessa.

Puhdistaminen ja korjaus[muokkaa]

Turriasu luonnollisesti kuluu ja likaantuu käytön myötä. Puku puhdistetaan valmistusmateriaaleilleen sopivalla tavalla. Käytön jälkeen päällyspuku useimmiten puhdistetaan pinnallisesti ja käännetään nurinpäin kuivumaan ja tuulettumaan. Pitkäaikaisen käytön jälkeen puku usein ripustetaan sille rakennettuun kuivaustelineeseen, ja puvun osat puhdistetaan antibakteerisella puhdistusaineella. Mahdollinen aluspuku pestään aina käytön jälkeen.

Aluspuku ja puvun mahdolliset muut komponentit, kuten tuuletusjärjestelmä, liikkuvat korvat, hännät ja ledit vaihdetaan tietyin väliajoin kulumisen myötä.

Etiketti[muokkaa]

Eläinasuilijoille on kehitetty oma etiketti eli käyttäytymis- ja toimintasäännöt, jota tulisi noudattaa itse esiintyessä ja esiintyjiä kohdatessa. Etiketti on turriyhteisön itsensä luoma. Virallisten tapahtumien yhteydessä esiintymiseen liittyvät käyttäytymisssäännöt on yleensä saatavilla etukäteen tapahtuman verkkosivuilta, mutta tietyt perussäännöt pätevät oikeastaan aina.

Etiketin taustalla on asun tuomia rajoitteita: Tiiviissä karvapuvussa valtaosa puvun käyttäjän aisteista on poissa käytöstä tai vajavaisia. Tuntoaisti on heikompi, näköalue kapeampi ja ympäröivä äänimaailma heikompi. Tämän vuoksi kaikkea ympärillä tapahtuvaa ei tiedosta normaaliin tapaa. Puvun sisältä ei välttämättä myöskään voi kunnolla puhua.

Etiketissä annetaan esiintyjille ohjeita ja vinkkejä esityksessä toimimiseen sekä tapahtumissa että esimerkiksi kaupungilla liikkuessa.

Esiintyjien kohtaamiseen liittyvä etiketti auttaa ymmärtämään, milloin esiintyjiä voi lähestyä, miten kohtaamisissa tulisi toimia ja miten esiintyjiä voi kenties auttaa. Eläinasuilu on fyysisesti raskasta, eikä esittäjä välttämättä ole joka hetki valmis kohtaamisiin toisten kanssa. Virallisissa turritapahtumissa onkin usein esittäjille varattu tila, headless lounge, jossa he voivat levätä.

Linkit[muokkaa]